DIZAJN INTERIJERA vs Covid-19

Vrijeme je COVID-19 pandemije i jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je kako će Covid-19 utjecati na dizajnere te ključne aspekte dizajniranja interijera; od  komunikacijske strategije i cijena, do primjene najefikasnijih materijala i trendova u dizajnu i opremanju interijera. Mnogi predviđaju porast potražnje za uređenjem/preuređenjem stambenih prostora u lijepe, pozitivne prostore u ovim nesigurnim vremenima, dok je ostatak svijeta ograničenog pristupa ili potpuno zatvoren. Svi žele stan ili, još bolje, kuću koja postaje mirno utočište, ispunjeno predmetima koje vole i koji im pružaju sreću. Kao što su krizne situacije u prošlosti znale iznjedriti nova, bolja, kvalitetnija rješenja koja su nadmašila sve iz prethodnih razdoblja, i u ovo vrijeme pandemije COVIDA-19 možemo očekivati značajnije dizajnerske inovacije.


U dizajnerskoj branši najviše su pogođeni mladi timovi koji su počeli s radom neposredno prije pandemije. Neke industrije će zasigurno napredovati nakon krize, ali će potražnja i kupci biti promijenjeni. Većina ljudi iz dizajnerske struke preporuča reorganizaciju rada u vidu rada u manjim, fleksibilnijim timovima, s tzv. jednostavnijom, ali konciznijom ponudom.


Kakav je „Post-COVID klijent“?  Većina se slaže da će klijent iz "novog normalnog“ doba biti osjetljiviji na nedostatke u svojim domovima u kojima obavlja mnogobrojne aktivnosti: boravi, radi, uči, odmara se, druži, odgaja djecu, itd. Sigurno je da će porasti potražnja za uređenjem interijera po principima BIOFILNOG DIZAJNA koji podrazumijeva  teksture i boje koje povećavaju osjećaj sigurnosti i udobnosti, kao što su tonovi i teksture najsličnije prirodnim, zbog umirujućeg i opuštajućeg djelovanja na čovjeka.

Zbog pandemije ističe se porast potražnje za pregradama za urede, odvajanjem garderoba kod ulaznih prostora, a obiteljske kuće dobivaju veću prednost od stambenih zgrada. Tražit će se dizajn interijera koji omogućuje razdvajanje skupina jedne od drugih, mogućnost uspješne samoizolacije, odvajanje sanitarnih prostorija i sl.

Kako će se svijet promijeniti poslije COVID-19 pandemije ostaje za vidjeti. Očekuje se da će doći do značajnih promjena u dizajniranju radnog prostora. Povećati će se rad i učenje od kuće, a fizički radni prostor će biti puno privatniji, uz maksimalnu upotrebu IT tehnologija, virtualnih sastanaka, prezentacija, prodaja, on line izložbi, itd. Način na koji promatramo zone komfora u socijalnom okruženju počet će se širiti, stvarajući vizualni pomak u funkcioniranju našeg interijera.

Dizajn i izvedba cijelog okoliša te stambenih, javnih i poslovnih prostora uključivat će elemente koji smanjuju transmisiju virusa. Najvažniji su dobra ventilacija, čist zrak i direktna osunčanost građevina te upotreba materijala kao što su bakar, aluminij, polypropilen, HPL ploče i sl., uz materijale koji su otporni na habanje i prljavštinu te se lako čiste i održavaju.


Obzirom da se virusi prenosi na tri načina - direktno, indirektno i vektorski - cijele industrije iz područja produkt dizajna, arhitekture i interijera, dizajna odjeće i obuće, pomagala, transporta, urbane opreme i svih pratećih industrija bit će u funkciji smanjenja transmisije opasnih virusnih bolesti poput Covid-19.

Tako će rješenja s fleksibilnim otvorenim prostorima, s puno prirodnog osvjetljenja i prirodne ventilacije, zelenila, vrtova i biljaka, dobrom rasvjetom, lako prenosivom i modularnom opremom i namještajem, non-touch vratnicama, kvakama, mješalicama, armaturama i ladicama... još više biti prisutna u svim područjima dizajna i primjene.  


Stambene, javne  i poslovne prostore dizajnirat ćemo s novom sviješću o brizi za osobnu sigurnost i sigurnost svih korisnika. To ćemo postići na više načina:

  • kombinacijom virtualnog i fizičkog okruženja;

  • planiranjem barijera u javnim prostorima koje će biti ugodne, s prigušenim zvukom i adekvatnom rasvjetom;

  • planiranjem prostora i kretanja; zoniranjem i programiranjem prostora koji uključuje mjere fizičke udaljenosti te non touch proizvode i opremu s upravljanjem na daljinu (smart rješenja);

  • planiranjem fleksibilnog prostoru s dobrom psihološkom percepcijom i mogućnošću preklapanja više funkcija kao što je rad od kuće i obiteljske aktivnosti;

  • odabirom materijala kojima lako održavamo čistoću;

  • projektiranjem osunčanih i provjetrenih prostora;

  • materijalima s antibakterijskim svojstvima poput bakra, aluminija, platna te nekih vrsta drva i pločastih materijala koji mogu podnijeti veća opterećenja i čišćenja;

  • planiranjem prostora s mogućnošću odvajanja garderoba, grupa za sjedenje, radnih grupa i sl.;

  • planiranjem sadržaja koji su prije bili samo kao dodatak u prostoru, kao što su npr. kućna kina, kućne teretane, bazeni i sl.

Stambeni prostor u vrijeme pandemije covid-19 mora biti mirno utočište ispunjeno predmetima koje volimo. Kuće s vrtom ili ozelenjenom terasom (urban farming) sastavni su dio mirnog utočišta koje ljudima pruža sreću.


U javnim i radnim prostorima poželjno je, uz sve već navedeno, i odvajanje grupa te upotreba stanica za dezinfekciju.


Higijena ruku postala je primaran uvjet za boravak u radnim prostorijama. 

Uredski prostori ponovo stavljaju u prvi plan ured zatvorenog tipa u koji ne dolaze stranke i klijenti, već se oni „zaustavljaju“ u zajedničkim prostorijama koje imaju prikladne paravane ili kompozicije 3D materijala za odvajanje po grupama i postignutu prikladnu akustiku prostora.

Odvajanje po grupama može imati zanimljiva rješenja, osobito za dijelove poslovnih prostora koji imaju prostrane površine, velike svijetle visine i puno dnevnog svjetla.

Promjene koje nam slijede u kratkoročnom razdoblju su upotreba materijala koji su do sada bili korišteni samo u bolnicama i  uredskim prostorima, fleksibilni rasporedi i prijenosna oprema. Revolucionarne tehnologije tkanina za tapeciranje s posebnim svojstvima su već otprije u upotrebi, no, pandemija će ubrzati njihovu široku primjenu. Kroz slijedeće razdoblje, ovisno o pronalasku cjepiva protiv Covid-a 19, uvodit će se još više pregrada koje štite zaposlenike te materijali na koje ne djeluju sredstva za izbjeljivanje i dezinfekcijutekstilni materijali s antibakterijskim i antikorozivnim djelovanjem, kao i ultraljubičasta svjetlost za dezinfekciju.


Dugoročno ćemo susretati modularne i prilagodljive panele svih vrsta, za različitu namjenu i djelatnosti, a sadašnje tkanine bit će potpuno zamijenjene posebnim tkaninama proizvedenim pomoću tzv. nanotehnologije koja automatski eliminara bakterije i viruse s površina. Svestranija će biti i upotreba materijala kao što je bakar, aluminij i polypropilen te pločastih materijala kakve smo spominjali u našem prethodnom blogu o novim dekorativnim materijalima u Elgradu.

U uredu budućnosti će sigurno biti više kontrole pokretom i IKT opreme „sve u jednom“.

U budućnosti nas očekuje i virtualna i proširena stvarnost za učinkovitiji rad kod kuće pomoću Hololens (Microsoft) ili sličnih tehnologija. Tako bi primjerice HoloLens mogao revolucionirati način na koji radimo, omogućujući korisnicima pregled, kretanje i interakciju s 3D prikazima. Već su razvijeni koncepti koji pokazuju kako bi se to moglo koristiti u tradicionalnijim uredima. Primjerice, transparentni zasloni će poslužiti i kao pregrada i kao alat za rad.

Zasigurno nas očekuju i prenosivi i sklopivi zasloni, tehnologija kojom se upravlja pogledom, džepna računala prikladna za nošenje, umjetna inteligencija koja se osobito predviđa u timskom radu, itd. Kao najatraktivnija zabava u budućnosti očekuju nas sustavi za holoportaciju, virtualnu 3D portaciju u realnom vremenu. Zagovornici ovakvog smjera smatraju kako ćemo pomoću holoportacije moći održati sastanak na dugom kraju svijeta ili susret s udaljenim članovima obitelji.

Bez obzira na blisku ili daleku budućnost i smjerove kojima ćemo u dizajnu i tehnologiji krenuti, uvijek ostaje naš privatni prostor koji moramo urediti za funkcionalan i ugodan boravak, rad i život.


„Najveća umjetnost budućnosti bit će stvaranje ugodnog života na malom komadu zemlje“ (Abraham Lincoln)


Tekst: Nevenka Kršilović, d.i.a., Callegari

Fotografije: Callegari, 5Tema, Microsoft, Mass design Group, Vogue, design by Atelier AM / Miranda Brooks, Emma Lee, Simon Brown, Ruptly, Mark Bolton.


Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

DIZAJN INTERIJERA je briga za ljude i želja da prostori dobro funkcioniraju

DIZAJN INTERIJERA je briga za ljude i želja da prostori dobro funkcioniraju

Leave review
DIZAJNIRANJE INTERIJERA je iznimno kreativna profesija koja ima direktni ut...
Više...
Realizacija MAKEUP-a i STAJLINGA na snimanju VATERPOLSKOG KALENDARA za 2022.

Realizacija MAKEUP-a i STAJLINGA na snimanju VATERPOLSKOG KALENDARA za 2022.

Leave review
Završetkom kalendarske godine i u pripremama za novu, 2022. god., vrijeme j...
Više...
CRVENA BOJA - vječna KLASIKA u blagdansko vrijeme

CRVENA BOJA - vječna KLASIKA u blagdansko vrijeme

Leave review
Ništa se toliko ne ističe u ovo blagdansko vrijeme kao crvena boja u odjeći...
Više...
Nova KOLEKCIJA naše predavačice MONIKE HRŠAK inspirirana zagorskom narodnom nošnjom

Nova KOLEKCIJA naše predavačice MONIKE HRŠAK inspirirana zagorskom narodnom nošnjom

Leave review
Vrsni modni dizajneri i u ova izazovna pandemijska vremena pronalaze potreb...
Više...

Post Tags

Follow us