Na DESIGN WEEK-u u Zagrebu predstavljena nova kolekcija naše ALUMNE - MIRNE VUČEMILO

Na nedavno održanom Design Week-u u Zagrebu naša ALUMNA, modna stilistica odjeće i dizajnerica tržišnih komunikacija, splićanka  MIRNA VUČEMILOpredstavila je svoju prvu samostalnu kolekciju pod nazivom Beige line. Ovom prilikom otkrila nam je gdje pronalazi inspiraciju, kako je prošla priprema za reviju, čime se sve u životu bavi i štošta drugo...


Draga naša Mirna, Callegarijev tim od srca Ti čestita na Tvojoj prvoj samostalnoj kolekciji!!! Reci nam detalje o tome što si predstavila na Design Week-u u Zagrebu, čime je kolekcija inspirirana, kakve si materijale koristila...?

"Na Design Weeku sam predstavila svoju  prvu samostalnu kolekciju pod nazivom Beige line. Kolekcija je inspirirana prirodom i okolinom, onakvom kakvom je ja vidim kada u svom miru prošećem gradom. Vidim zemljane tonove – otuda i prirodni materijali u tim bojama. 

Vidim i arhitekturu i umjetne materijale – otuda umjetna koža i funkcionalno remenje, kombinezoni, haljine koje se mogu nositi na više načina...

Vidim i more. Iz njega proizlaze ilustracije na tkaninama. More je predstavljeno kao opuštena žena kojoj su se uši pretvorile u knjige slušajući priče kupača, kosa u drveća koja se oslikavaju u njoj, dok zvuci podmorja prolaze kroz njenu glavu, latice padaju po njenom licu, mjesec joj se spusta na glavu, a oblaci sjedaju iznad očiju. Ona je more, a sve to što je okružuje postaje dio nje.
Krojevi su, pomalo inspirirani istočno Azijskim stilom, pravilni, ali upotpunjeni s mnoštvom detalja s ciljem udobnosti i funkcionalnosti.

Najveće hvala organizatorima što sam uopće odabrana među prijavljenima i što sam dobila priliku sudjelovati na ovakvom događaju prepunom kvalitetnog sadržaja."


Jesi li zadovoljna kako je prošlo na Design Week-u? Kakve su bile reakcije na tvoju kolekciju?

"I više sam nego zadovoljna. Uvijek može bolje i naravno da sada vidim sve što se dalo promijeniti, ali jedino tako i mogu napredovati. Zar ne?

Reakcije su izvrsne. Bojala sam se da publika neće doživjeti moj trud i rad u onom trenu kada cure izađu na pistu, da će sve to izgledati previše početnički. Ali po reakcijama se uistinu osjetilo i prepoznalo koliko sam sebe dala u sve to."


Koliko je trebalo da se pripremiš za reviju?

"Cijelo ovo ljeto, pa i duže sam ja u toj priči. Volim kad nešto radim da to ima glavu i rep, da ima smisao i razlog. Pa tako i ova kolekcija. Ovo ljeto je bilo beige line od prvog do zadnjeg dana, uz pokoji skok u more."

Baviš li se i inače modnim dizajnom?

"Bavim se grafičkim i modnim dizajnom te spajanjem tih dviju struka pomalo ulazim i u svijet dizajna tekstila."


Koje kvalitete mora po Tebi posjedovati jedan modni dizajner?

"Mislim da modni dizajner prije svega mora imati osjećaj za ljudsku figuru i proporcije. Mora imati sposobnost vizualnog izražavanja, poznavati tkanine, ali i sirovine od kojih dolaze i načine tkanja. Znati krojiti, modelirati, šivati. Potrebno je razumjeti svaki segment kako bi konačan proizvod imao smisla."


Gdje sve pronalaziš inspiraciju?

"Inspiraciju pronalazim uistinu svugdje oko sebe. Možda bih istaknula arhitekturu; to je nešto što me toliko puta inspiriralo. Te linije dovedene do savršenstva koje u isto vrijeme jesu ljepota i funkcija."


Što te najviše veseli?

"Najviše me veseli ljudska dobrota. Ali ako pitate u modi, najviše me veseli taj moj mali svijet u procesu stvaranja. Od praznog papira do odjevnog predmeta, svaki djelić tog procesa ima svoju čar."


Što najviše voliš kombinirati?

"Najviše volim kombinirati grafiku i modu; istu boju, a različitu tkaninuženstvenost i praktičnost."


Koliko su boje važne u tvom životu?

"Obožavam boje, posebno njihovu psihološku stranu. Ipak, od svih izdvajam plavu."


Kakve materijale biraš za svoje kreacije i gdje ih nabavljaš??

"Trudim se pronaći kvalitetne, prirodne materijale. Nabava materijala je jedan od većih problema. U Hrvatskoj, posebno u Splitu, izbor nije velik, stoga me spašavaju povremeni odlasci u inozemstvo."


Najdraži dizajner i brend?

"Nemam omiljene dizajnere ni brendove. Obožavam modnu povijest i cijenim svakog dizajnera. Takav stav se vjerojatno formirao kada sam shvatila koliko truda, rada i ulaganja zahtijeva jedan proizvod od početne ideje, preko realizacije do konačnog rezultata. Promatrajući revije, kolekcije, kampanje, neke priče mi se manje, a neke više sviđaju, ali neovisno o dizajneru ili brendu."


Ima li ipak neki brend s kojim bi voljela surađivati?

"Hrvatski brend Mustra. To su cure koje i privatno poznajem, a nema mi ništa ljepše od suradnje u kojoj vlada prirodna, iskrena i prijateljska atmosfera."


Koji je tvoj stil?

"Ja bih rekla casual. Ponekad više zrači ženstvenošću, ponekad je formalan, ali uvijek pokušavam zadržati taj ležeran štih."


Koga vidiš u svojim kreacijama?

"Moja ciljna skupina su žene koje žive modu negdje u sebi, koje ne prate trendove. One kojima ne treba puno da se srede, prirodne su, opuštene, a opet elegantne i ženstvene. One koje dobar odjevni komad nose kamo god krenu, bilo da idu na plažu, u trgovinu, večernju šetnju ili izlazak. One koje vole spajati nespojivo i vole praktično.

Dajem sve od sebe da svakoj građi prilagodim kroj, a da s druge strane ne izgubim tu nit koja spaja sve moje kreacije."


Možeš li nam otkriti neku tajnu kako nositi i kombinirati tvoje kreacije?

"Nema tajne, obožavam gledati kako drugi kombiniraju moje kreacije. I to je ono što se trudim - stvarati odjevne komade nosive u različitim varijantama, kombinacijama, prilikama."

Što najviše pamtiš sa školovanja u Callegariju?

"Tinine satove. Kada se nakon cijelog dana crtanja figura udobno smjestimo i pogledamo neku od aktualnih modnih revija."


Koliko ti je škola Callegari pomogla u osobnoj izgradnji? Koliko su ti u poslovnoj izgradnji pomogla iskustva s predavanja, predavači, u školi stečena poznanstva ili sudjelovanja na modnim revijama tijekom školovanja?

"Škola i predavači su mi puno pomogli; uveli su me u stvarni svijet mode. Zahvaljujući Callegariju dobila sam priliku prisustvovati najvećim modnim događajima u Hrvatskoj i proći kroz cijeli proces; od prve do zadnje točke!!!"


Kakvi su Ti planovi za budućnost, gdje se vidiš?

"Planovi za budućnost se stalno mijenjaju, ali nadam se da će se moj brend uskoro pokrenuti".Draga naša Mirna, zahvaljujemo Ti na ovom zanimljivom razgovoru! Još jednom Ti čestitamo na Tvojoj prvoj samostalnoj kolekciji! Želimo Ti da nastaviš šetati i dalje uspješno pronalaziti inspiraciju oko sebe, osluškujući razne šumove i priče koje ćeš nam ispričati u svojoj novoj modnoj kolekciji!


Fotografije: Antonio Stipinović

Fotografije s revije: Karla Jurić i Matej Jurčević

Share This Post

Post Navigation

DIZAJN INTERIJERA vs Covid-19
Previous

DIZAJN INTERIJERA vs Covid-19

Leave review
Vrijeme je COVID-19 pandemije i jedno od najčešćih...
Više...
RADNO LJETO naših POLAZNICA I ALUMNA VIZAŽIZMA
Next

RADNO LJETO naših POLAZNICA I ALUMNA VIZAŽIZMA

Leave review
Callegarijevi polaznici i alumni vizažizma i ove l...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

ILUSTRACIJA kao dio VIZUALNOG IDENTITETA PROSTORA

ILUSTRACIJA kao dio VIZUALNOG IDENTITETA PROSTORA

Leave review
Ilustracija može biti još jedan način unošenja karaktera u prostor
Više...
TERENSKA nastava riječkih interijerista: Lightwave & Stanca & Caparol

TERENSKA nastava riječkih interijerista: Lightwave & Stanca & Caparol

Leave review
Polaznicima programa Stilist uređenja unutarnjih prostora pri kraju jednogo...
Više...
Ivana Vučić, LOGO DIZAJN – primjeri iz prakse

Ivana Vučić, LOGO DIZAJN – primjeri iz prakse

Leave review
Već dugi niz godina škola Callegari ima odličnu suradnju s timovima koji su...
Više...
RADIONICA izrade VENECIJANSKIH MASKI

RADIONICA izrade VENECIJANSKIH MASKI

Leave review
Inspirirana venecijanskom maskom naša predavačica, modna dizajnerica, Anama...
Više...

Post Tags

Follow us

DIZAJN INTERIJERA vs Covid-19
Previous

DIZAJN INTERIJERA vs Covid-19

Leave review
Vrijeme je COVID-19 pandemije i jedno od najčešćih...
Više...
RADNO LJETO naših POLAZNICA I ALUMNA VIZAŽIZMA
Next

RADNO LJETO naših POLAZNICA I ALUMNA VIZAŽIZMA

Leave review
Callegarijevi polaznici i alumni vizažizma i ove l...
Više...