Callegarijeva diplomantica dizajna interijera Dunja Franjić Bubek - nova snaga u poduzetništvu u interijerima

Oduvijek je bila izuzetno znatiželjna, otvorena i kreativna osoba, stoga je i njen put prilično šarolik...


Počevši u djetinjstvu, tijekom deset godina aktivno se bavila animiranim filmom. Istovremeno je proučavala arhitekturubalkon je bio njen "grad" prepun kutijica namještaja koje bi sama izrađivala za figurice iz kinder-jaja. Ipak, njen izbor studija pao je na strojarstvo kako bi naučila kako avion može letjeti ili brod ploviti. Danas bi to samo proguglala, ali tada su bila neka druga vremena. Već na fakultetu bilo joj je jasno da strojarstvo za nju nije dovoljno bajkovito, no kao dobar đak brzo je zaradila diplomu, odmah zaboravila na strojarstvo i vratila se pravoj ljubavi - arhitekturi i dizajnu. Stipendiju je odradila kao programer računala, potom ju je put odveo na rad u arhitektonskom birou, iza kojeg je ubrzo uslijedio rad u Prommingu - vodećem poduzeću za projektiranje i proizvodnju opreme za trgovine, skladišta i ostale specijalizirane javne prostore sa sjedištem u Čakovcu.


Skoro 20 godina bila je voditelj projekata Prommingu, zadužena za razvoj i projektiranje interijera vezanih uz drvni sektor - pekarnice, odjel voća, uredi, butici, kafići, hoteli, škole, privatni prostori, itd. Njen posao u Prommingu često je obuhvaćao čitav proces: od prvih dogovora s klijentima, preko izmjere, projektiranja i dizajniranja opreme, do same tehnološke razrade. Ukoliko neke operacije nisu mogli izvesti, sudjelovala je i u definiranju modernizacije proizvodnje. To je bio vrlo zahtjevan, sveobuhvatan i zanimljiv posao.


"Znatiželjna, kakva jesam, obožavala sam istraživati segmente dizajna, modularnosti, novosti u oblicima i pristupima."


Radeći u Prommingu, imala je priliku raditi s mnogim poznatim klijentima: BioBio, Froddo, Vitapur, Varteks, Polleo trgovine, Konzum, Kaufland, CroatiaOsiguranje, PMF, Toplice Sveti Martin, hotel Milenij Baška Voda, itd. 


Školovala se posjećujući sajmove; kontaktirajući s raznim strukama, dobavljačima, kupcima; čitajući i osluškujući tržište. I sada, nakon 20 godina projektiranja, svjesna je da usavršavanju nema kraja. Iako hvaljena od investitora i poticana da otvori vlastiti studio za dizajn, željela je i potvrdu struke da je njen rad zaista kvalitetan. To joj je bio jedan od glavnih motivatora da završi Callegari školu za dizajn i tijekom dvije godine školuje se za dizajnera interijera.


"Iako sam u Callegariju potvrdila mnoga prethodna znanja, u školi sam prvi put dobila maštovitu konkurenciju u izvođenju projekata. Stroga sam prema sebi; tek kad sam se izdvojila svojim radom, promišljanjima i projektima te dobila potvrdu struke da je moj rad vrijedan i drugačiji, dozvolila sam si staviti titulu dizajnera interijera ispred diplomiranog inženjera."


Industrijalizacija i masovnost uzimaju danak pa tako u Promming dolazi sve više gotovih projekata iz EU, a želja za vlastitim dizajnom je manja. Zato se prije mjeseca dana odlučila osamostaliti i otvoriti vlastiti studio za dizajn - 5TEMA.


"Da, jako sam sretna. Samostalno poduzetništvo je novi, veliki izazov, no svjesna sam stečenih znanja, iskustava i mogućnosti koje želim podijeliti s klijentima. Oni to prepoznaju i nagrađuju." 


"Među najdražim priznanjima su mi ona kad se kupac pohvali da ostvaruje veći profit zahvaljujući mojoj ideji u oblikovanju interijera trgovine ili kad hotel dobije bolje recenzije. Iza toga stoji pomno promišljanje o tome kako se kupac osjeća u ambijentu, kamo mu pogled klizi, kojom putanjom se kreće - sinergija funkcije i estetike u službi svih osjetila."


"Čast mi je i što sam dobila priliku podučavati buduće dizajnere interijera u školi Callegari u Zagrebu, kao jedan od predavača projektiranja interijera pomoću AutoCAD-a i Sketchupa. Znanje rado dijelim. Smatram to razvijanjem i širenjem svijesti o potrebi za boljim i ljepšim prostorom. Lijepo je vidjeti kako studenti reagiraju, upijaju energiju i ljubav prema temama koje prenosim..."


"Nijednom kupcu ne želim naturati informacije no, kao i studenta, itekako ga treba razumjeti, saslušati i podučiti. Možda zvuči kao da kompliciram, ali vrlo promišljeno idem na svaki sastanak i razmišljam o osobnosti čovjeka pred sobom... " 


I dalje surađuje sa Školom animiranog filma u Čakovcu. Kad nađe slobodan trenutak i njima će održati par radionica o dizajnu interijera i scenografiji.  


Ostale njene ljubavi i strasti su: obitelj, putovanja, upoznavanja drugih kultura i predjela, priroda, trčanje, ples, film&fotografija... i opet putovanja 


Dunja Franjić Bubek, dipl. ing., dizajner interijera 

https://www.linkedin.com/in/dunja-franji%C4%87-776b7a3/ 

https://www.facebook.com/5tema/?modal=admin_todo_tour

Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

Učenje na daljinu: ODRŽIVA MODA I INOVACIJE U TKANINAMA

Učenje na daljinu: ODRŽIVA MODA I INOVACIJE U TKANINAMA

Leave review
Callegarijevi polaznici modnih programa u okviru svojih kurikuluma upoznaju...
Više...
Učenje na daljinu: MODNA FOTOGRAFIJA

Učenje na daljinu: MODNA FOTOGRAFIJA

Leave review
I Callegarijeve polaznice vizažizma dio svog obrazovnog programa realiziral...
Više...
Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.

Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.

Leave review
Nakon snijega i samoizolacije u travnju, pred nama je čini se konačno prolj...
Više...
Double PASS - nova modna kampanja naše alumne SUZANE VULJAN

Double PASS - nova modna kampanja naše alumne SUZANE VULJAN

Leave review
Uspješna modna dizajnerica, naša alumna modnog stilizma, Suzana Vuljan, svo...
Više...

Post Tags

Follow us