CALLEGARIJEVA modna revija SUVENIRA RIJEKE na crvenom tepihu parka Pomerio

Škola Callegari nedavno je održala nesvakidašnju modnu reviju na novoj modnoj lokaciji - odmah prekoputa škole Callegari u Rijeci, u debeloj hladovini parka Pomerio, točno u podne, na dan kada je temperatura u Gradu Rijeci premašivala 35 stupnjeva Celzijusa. Park Pomerio bio je idealna kulisa za crveni modni tepih na kojem su predstavljene kreacije inspirirane Rijekom i njenom bogatom poviješću...

Na modnoj reviji predstavljeni su Callegarijevi odjevni predmeti i modni dodaci - uglavnom suveniri Rijeke izrađeni u okviru projekta "Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena" sufinanciranog bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 892.947,72 kn. Projekt je dio operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali (2014.-2020.), odnosno dio lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja (faza III). Projekt se provodio u trima Callegarijevim školama u Zagrebu, Splitu i Rijeci, u razdoblju od ožujka 2019. god. do zaključno rujna 2021. god. Uz izradu i promociju autentičnih i atraktivnih dizajnerskih modnih kolekcija kao suvenira Zagreba, Splita i Rijeke, projekt je uključivao aktivnosti edukacije nezaposlenih žena i pripadnica nacionalnih manjina te profesionalnog orijentiranja učenika osnovnih i srednjih škola spram dizajnerskih zanimanja kroz niz različitih kreativnih radionica.


„Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena“ četvrti je EU projekt naše škole, nakon obrazovnih projekata u području poduzetništva, dizajna namještaja i suvremenih CAD tehnologija za modeliranje, renderiranje, vizualizaciju i animaciju interijera. Kroz projekt je ukupno izrađeno više od 50 odjevnih predmeta i modnih dodataka - suvenira Zagreba, Splita i Rijeke. Pod vodstvom Callegarijevih mentora (predavača modnog stilizma te konstrukcije odjeće i modelizma) suvenire je izradilo 47 korisnica projekta - nezaposlenih žena, prethodno završivši intenzivnu četveromjesečnu edukaciju za stiliziranje, konstrukciju/modeliranje, krojenje, šivanje i ukrašavanje odjevnih predmeta. Ovom besplatnom edukacijom škola Callegari pružila je novu priliku nezaposlenim ženama svih dobnih skupina i pripadnicama nacionalnih manjina, u trima hrvatskim regijama, za uključivanje na tržište rada. Naime, naše korisnice projekta trudili smo se poučiti vještinama izrade i dizajniranja ženskih odjevnih predmeta koji bi predstavljali originalni hrvatski brand, a naši su suveniri rezultat želje da proizvedemo i promoviramo izvorno hrvatske proizvode, napravljene ručnim radom, kombinirajući prepoznatljive lokalne tradicijske simbole, materijale i krojeve s modernim dizajnom nosivih modnih kreacija..

Sve modne kreacije - suveniri predstavljeni na nedavnoj modnoj reviji u parku Pomerio, u potpunosti su autorski: od ideje, konstrukcije, šivanja i ukrašavanja. Ručno su izrađeni, upotrebom tradicijskih materijala, po principima slow fashiona. Krojevi su rađeni po Callegarijevim izvornim metodama: jedinstvenim, originalnim, talijanskim tehnikama krojenja i krojačkim instrumentima koji se primjenjuju još od 1937. god. i dobitnici su niza svjetskih i domaćih priznanja za kvalitetu i jednostavnost krojenja. Predstavljene kreacije - suveniri Rijeke sve su redom kreativne, originalne i vrlo nosive pa bi ih zasigurno mnoge dame u Gradu rado odjenule! Svaka kreacija je spoj tradicije i visoke mode, a krase ih karakteristični i prepoznatljivi riječki motivi - morčić, glagoljica, industrijske dizalice i drugi industrijski simboli, koji su neizostavni dio riječke kuturne baštine, a savršeno su se uklopili u kolekciju u kojoj svaka kreacija ima svoju priču: romantičnu ili progresivnu, diskretnu ili prodornu, večernju ili dnevnu, baš kao što su i naše korisnice projekta bile različite te su vastitom osobnošću obilježile kreaciju koju su izrađivale.

Jedan od motiva kojima se u projektu poigrala mentorica naših korisnica, kreatorica Maja Tomažić Jakumatović, je i moda iz vremena u kojem je živjela riječka herojina - Karolina Riječka. Predstavljenu kolekciju "Modna Karolina"  čini okosnica triju boja: crvene, bijele i crne te krojevi iz vremena Karoline Riječke.

Na crvenom tepihu parka Pomerio svoje kreacije predstavili su i naši riječki polaznici modnog stilizma i modelizma visoke mode. Okosnica kolekcije polaznika, izrađena pod mentorstvom Alena Poropata i Danijele Malinarić, pod nazivom "Red alert", inspirirana je strašću i energijom crvene boje, a potpisuju je polaznici: Ivana Bolković, Ljiljana Marinković, Kristina Bertoldi Paris, Martina Puž, Vera Jelenović, Sanela Krasnić i Višnja Golja. Ove vatrene kreacije upotpunjene su dojmljivim ručno heklanim torbicama polaznice Ivane Bolković

Uz uistinu bogati modni program, održana je i dodjela diploma polaznicima programa Stilist uređenja unutarnjih prostora, Dizajner interijera, Modni stilist i Modelist visoke mode te su tako mentorice Danijela Malinarić, Maja Tomažić Jakumatović, Andrea Radović i Sanja Frančišković Štampalija svojim učenicima uručile diplome i pohvalnice. 

Za uspjeh našeg nedavnog modnog događaja u gradu na Rječini uvelike su zaslužne i Callegarijeve polaznice vizažizma pod mentorstvom Aleksandre Domijan koje su realizirale izvanredan styling manekenki iz modne agencije Art Modis, vlasnice Boni Ćuk, koji je izdržao čak i iznimno visoke temperature vrućeg ljetnog podneva na vrhuncu toplinskog vala. Puno hvala i frizerskom salonu Nina, vlasnice Nine Predović, koji se pobrinuo za frizure, kao i voditelju Manuelu Lupenu koji se pobrinuo za veselu atmosferu našeg cjelokupnog događaja. Zahvaljujemo se i Gradu Rijeci što nam je ustupio ovu krasnu lokaciju parka Pomerio. Posebno se zahvaljujemo osoblju caffe bara Aquarius, našem omiljenom kafiću u neposrednoj blizini škole Callegari u Rijeci, u kojemu je nastavljeno druženje nakon modnog događaja.

Zahvaljujemo se svim sudionicima EU projekta „Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena“ na njihovim idejama, radu i energiji koje su „ušili“ u tkanine te svojim zamislima i rukama stvorili sve ove kreativne plodove koje je javnost imala prilike vidjeti na crvenom tepihu parka Pomerio. Našim kreativnim ženama – korisnicama projekta želimo još mnogo rukotvorina u budućnosti i mnogo novih prilika za (samo)zapošljavanje! Nadamo se da će im vještine koje su stekle u školi Callegari u tome pomoći. Hvala i svim našim polaznicima; još jednom čestitke na uspješno završenim programima!


Korisnice projekta - nezaposlene žene koje su sudjelovale u dizajniranju i izradi odjevnih predmeta i modnih dodataka - suvenira Rijeke: Valbona Berisha, Judit Dudas, Ksenija Hrešćak, Alice Jović, Suzana Ljubičić, Laura Roman, Dubravka Sparozić, Sabina Šerić Marenić, Anita Vidović Cibić i Andrea Martinčić


Mentorice u izradi odjevnih predmeta - suvenira Rijeka: Danijela MalinarićMaja Tomažić Jakumatović


Polaznice škole Callegari - realizatorice makeup-a: Erin Jurković, Marija Ines Mirković, Viktorija Peričić, Luna Barbaro, Nora Južnić 


Fotografije: Dragan Kremenić


Share This Post

Post Navigation

MAJA LONČAR: moj obrt za uređenje interijera -  ML Solutions
Previous

MAJA LONČAR: moj obrt za uređenje interijera - ML Solutions

Leave review
Nedavno sam bila u Rijeci, na svečanosti dodjele d...
Više...
Callegarijev MODNI ŠUŠUR u MUZEJU grada SPLITA
Next

Callegarijev MODNI ŠUŠUR u MUZEJU grada SPLITA

Leave review
Nedavno je škola Callagari u Muzeju grada Splita p...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

ILUSTRACIJA kao dio VIZUALNOG IDENTITETA PROSTORA

ILUSTRACIJA kao dio VIZUALNOG IDENTITETA PROSTORA

Leave review
Ilustracija može biti još jedan način unošenja karaktera u prostor
Više...
TERENSKA nastava riječkih interijerista: Lightwave & Stanca & Caparol

TERENSKA nastava riječkih interijerista: Lightwave & Stanca & Caparol

Leave review
Polaznicima programa Stilist uređenja unutarnjih prostora pri kraju jednogo...
Više...
Ivana Vučić, LOGO DIZAJN – primjeri iz prakse

Ivana Vučić, LOGO DIZAJN – primjeri iz prakse

Leave review
Već dugi niz godina škola Callegari ima odličnu suradnju s timovima koji su...
Više...
RADIONICA izrade VENECIJANSKIH MASKI

RADIONICA izrade VENECIJANSKIH MASKI

Leave review
Inspirirana venecijanskom maskom naša predavačica, modna dizajnerica, Anama...
Više...

Post Tags

Follow us

MAJA LONČAR: moj obrt za uređenje interijera -  ML Solutions
Previous

MAJA LONČAR: moj obrt za uređenje interijera - ML Solutions

Leave review
Nedavno sam bila u Rijeci, na svečanosti dodjele d...
Više...
Callegarijev MODNI ŠUŠUR u MUZEJU grada SPLITA
Next

Callegarijev MODNI ŠUŠUR u MUZEJU grada SPLITA

Leave review
Nedavno je škola Callagari u Muzeju grada Splita p...
Više...