Nekadašnja polaznica, dizajnerica interijera Cvita Marijeta Bezmalinović: „ Kreativnost je nešto što živim“

Užurbani život odražava se i na naš način stanovanja ali i druženja. Zato vrlo malo je onih koji imaju vremena i nisu vezani nikakvim rokovima da u miru mogu opremati i uređivati svoj stan, kuću, vikendicu...

Cvita_Marijeta_Bezmalinovic uređenje interijera brodovaUređenje brodova i jahti, poseban je izazov za dizajnere interijera. Koji materijal se koristi, koliko se razlikuje uređenje i opremanje, koliko je teško naći izvođače radova i na šta moraju posebno obratiti pozornost, pitali smo našu jednu polaznicu koja je davno napustila školske klupe. I kaže da joj je to najveći izazov uz još nešto šta ćemo otkriti na samom kraju.




Šta se radi?

Trenutno crtam svoju kuću u Bolu na Braču, rekla nam je  Cvita Marijeta Bezmalinović , bračanka koja živi u Splitu ali svaki svoj slobodan trenutak bježi na Brač.
Bavim se uređenjem interijera i koketiram s fotografijom, a trenutno sam fazi osmišljavanja svoje kuće u Bolu. Jako zahtjevno jer sam sama sebi klijent pa moram razmišljati i o idejama i realizaciji.

Koje kvalitete mora posjedovati jedan dizajner interijera?

Kao prvo treba znati slušati...klijentove želje!  imati osjećaj za prostor ali i dobro poznavati dostupnu ponudu na tržištu, imati dobar „back up“.  Paziti na budžet s kojim smo htjeli ili ne uvijek ograničeni , ali u konačnici važno je  složiti interijer najbliži klijentovim željama.

Koji stil najčešće koristite pri uređenju interijera?

Trudim se približiti što više klijentovim željama ali i ostaviti svoj kreativni „potpis“.  Ja sam osobno više „vintage girl“ hahahah, da, volim starinsko, malo blijedo i puno čipke i bijelog drva :D ...tu i tamo neka komplicirana visilica koju je teško čistiti od prašine hahahahah

Što je po Vašem mišljenju važnije, estetika ili funkcionalnost?

Funkcionalnost pa estetika. Oboje je podjednako važno. Bitno je da je prostor funkcionalan ali isto tako i estetski lijep i ugodan onome tko će živjeti tu.

Poznati dizajneri?

Nemam ih, zaista :D ... Posjećujem sajam Interijera u Milanu i vratim se s mnogo noviteta i novih ideja ...ali obično su to varijacije na temu...volim napraviti nešto svoje pa tako često posežem za dobrim stolarom koji mi to može i izvesti.

Završili ste za dizajnera interijera u Callegariju. Možete li nam objasniti koliko se taj posao razlikuje od posla primjerice jednog arhitekta?

Dok se nisam počela baviti interijerima radila sam 6 godina u firmi koja se bavila završnim radovima u građevinarstvu i moj posao je bio između ostalog i kontakt s arhitektima....jako cijenim njihov posao ali ga ne bih nikada mogla raditi. Izuzetno sam kreativna osoba i veću radost i prostor za „izražavanjem“nalazim  u interijerima nego samoj arhitekturi. 

Smatrate li da dizajn u Hrvatskoj  zadnjih godina postaje sve važniji ili Hrvatska po tom pitanju još uvijek stagnira?

Ne znam za Hrvatsku ali Dalmacija kaska. Svatko misli da može urediti interijere, ali mijenja se i to polako. Radila sam 4 godine brodove do 50 m za krstarenje i uvijek sam se šalila da su kriljani (Krilo Jesenice) kao mi bračani (ne mislim na škrtost hahah ) ...mogu sve i ne treba im nitko ...pa kad su oni počeli zapošljavati dizajnere onda valjda znači da idemo naprijed :D 

Što najviše pamtite sa školovanja na Callegariju?

Pamtim profesora koji mi je olakšao školovanje u već „odraslim“ godinama kada mi je zaista bilo teško uz posao i ostale obaveze vratiti se učenju...pamtim duge noćne sate provedene na izradi projekta za završni rad (hahahaha)  

Možete li nam otkriti neku tajnu ili s nama podijeliti neki univerzalni savjet pri uređenju interijera? 

Poslušajte klijentove želje, upoznajte ga i pokušajte otkriti što želi (jer često to zna biti jako zbunjujuće) time ćete smanjiti mogućnost razočarenja napravljenim i moguće veće  ispravke. Koristite maštu. Naravno da ima svega za kupiti, ali dosta često si to nećete moći uklopiti u budžet a imamo jako sposobne stolare ( samo kad nađete takvog, čuvajte ga kao kap vode na dlanu :D ) 

Možete li nabrojati neke od svojih dražih projekata i gdje ih možemo vidjeti?

Barem 6-7 brodova u Krilu Jesenice od kojih su mi „Admiral“ i „Casablanca“ te „Infinity“  među dražima...

Planovi za budućnost, gdje se vidite?

U planu mi je osposobiti apartmane u Bolu, ljeta ću provoditi tamo i voditi kuću, a zimi u Splitu, I naravno dati mašti na volju na nekom novom projektu ?

Osim interijera stambenih prostora do sada ste uređivali i interijer brodova, možete li nam reći koliko se razlikuje projekt za brodski interijer. 

Dosta. Prvenstveno treba paziti da su materijali koji se ugrađuju „izdržljivi“ , sol , sunce i vjetar nisu najsretnija kombinacija za interijere. Najviše treba paziti na podnu oblogu i namještaj unutar salona koji je najviše eksponiran navedenom. Sobe moraju biti funkcionalne (kreveti moraju imati mogućnost odvajanja) prozori „black out“ zavjese jer ovi brodski prozori nemaju škure ni rolete. Treba paziti na smještaj u prostoru koji je poprilično mali, a u njega treba smjestiti dva kreveta, ormar za odjeću, noćne ormariće, stol za pisanje te stolicu (po mogućnosti u tipu fotelje) ...opremanje sobe je kao i opremanje hotelske, samo u dosta majem prostoru. Brodari imaju već uhodan sistem za vanjske obloge a obično i svoje stolare koji ih pate na projektima i koji nisu najlakši za rad s njima :D . Ja sam uvela neke promjene, tu i tamo im zakomplicirala izradu šanka i slhahahahh ali sve su to dobri stolari s dugogodišnjim iskustvom. Malo kompromisa i stvar riješena ? ...a i naučila sam dosta od njih ?

Kako je s odabirom  materijala, stilova, kolika je mogućnost slobode?

Ako mislite na brodare, tu sam imala poprilično slobode ali uvijek imate budžet koji morate poštivati. Jednako kao i s drugim klijentima. Ali što se tiče samih materijala kao što su zavjese , materijali za tapeciranje, kauči, kreveti i sl tu imam poprilično slobode. Prije nego sve to dođe na red napravim 3D svake prostorisa već određenim materijalima, koje kao svaki dobar dizajner imam ili u glavi ili na radnom stolu u obliku uzoraka ili kataloga, a koje je investitor već odobrio. Jednom kada vide slike gotovog prostora, i naravno svidi im se, često znaju predati „kontrolu“ odabira u potpunosti.  Jer već znaju što dobivaju. Zato je jako bitno posvetiti se detaljima kod izrade samog projekta interijera te potkrijepiti sve to s uzorcima materijala ili kataloškim odabirom.

E sad jedno od najtežih pitanja...kakva je situacija s meštrima? Mogućnost ispravka grešaka koje se dogode pri radu, ima li uopće kvalitetnih izvođača i morate li biti stalno prisutni pri montaži?

Ima ih, ali su uvijek zauzetHahahahhah . Šalu na stranu, ja sam u prosjeku gubila meštra po projektu. Greške se događaju ali sve se da riješiti ako je meštar normalan. A iskustvo me naučilo da ipak odvojim vrijeme i boravim u prostoriji dok su meštri tamo...naravno ne možete uvijek, ali odredite prioritete...

Sve čekamo da spomeneš, al se nedaš... pa ćemo mi sami...
Osim interijera stambenih i brodskih, Cvita ima svoje malo carstvo u koje često „otplovi".
Iščekujući svoju kćerkicu prije par godina, cijelo to carstvo je opremila sama, od krevetića, ukrasa ali i prvih haljinica...
Tako je mama Cvita za svoju princezu počela šivati i kolekcije, te izrađivati razne ukrase, dekoracije pa čak i igračke... 
Bilo nam je drago popričat sa našom uvijek veselom bivšom polaznicom, koja jednostavno živi svoju kreativnost.

„Kreativnost je nešto što živim“ – Cvita Marijeta Bezmalinović

Neke njezine projekte pogledajte u galeriji.
Fotografije: Cvita Marijeta Bezmalinović

Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Leave review
Važna značajka kurikuluma škole Callegari je inzistiranje na velikom udjelu...
Više...
PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

Leave review
U tijeku su upisi u proljetne grupe obrazovanja za odrasle. U našim školama...
Više...
Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Leave review
Polaznice programa modni stilist odjeće s marketingom u velikom su poslu.
Više...
30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari otvorena je u Zagrebu 1994. godin...
Više...

Post Tags

Follow us