DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

Ljeto se bliži kraju, mi smo se vratili u naše učionice i na početku novog ciklusa obrazovanja organizirali smo dvije zaista inspirativne terenske nastave za naše polaznike programa osposobljavanja Stilist uređenja unutarnjih prostora. Nastave su se odvile u utorak 5. rujna 2023. na dvije lokacije u Zagrebu.


Prva terenska nastava odvela nas je u showroom Iverpan – Izlog ideja u Draškovićevoj 54. Tamo nam se na radionici – prezentaciji predstavila talijanska tvrtka Lombardo Spa, pionir u proizvodnji ploča od iverice visoke kvalitete. Osnovana još davne 1967. godine, Lombardo Spa razvija inovativni pristup proizvodnji ploča od iverice, a posebno se može istaknuti njihova predanost korištenju svježeg drveta u proizvodnji. Ploče se odlikuju kvalitetom, održivošću i izvrsnim tehničkim karakteristikama. Naše polaznice imale su priliku upoznati značajke i teksture ploča te doznati na koje se sve načine ploče koriste u dizajnu i industriji. Neupitna kvaliteta i inovativna izrada ploča objasnile su zašto Lombardo Spa opskrbljuje vodeće talijanske i međunarodne dizajnerske kompanije, stoga ne čudi uspješnost ove tvrtke koju pokreće strast prema kvaliteti i održivosti, kao i etičko poslovanje.


Slijedila je druga terenska nastava u trgovini Lush u Petrinjskoj 4. U sklopu nastavne cjeline Komercijalni prostori i visual merchandising (postav proizvoda unutar) prodajnih prostora, Lush je odličan primjer dobrog kombiniranja branda, vizualnog identiteta i postava proizvoda u trgovinama. Nakon što su svoju prvu trgovinu otvorili 1995. godine u engleskom gradiću Poole, nama je posebna zanimljivost da je druga njihova trgovina otvorena upravo u Zagrebu 1996. godine na adresi Petrinjska 4, gdje se može „omirisati“ i dan danas. Stoga možemo reći da i u Hrvatskoj Lush ima dugu tradiciju jedinstvenog pristupa u dizajniranju izloga i načinu izlaganja i prezentacije proizvoda. Lush je ručno rađena svježa kozmetika vegetarijanskog porijekla, koja danas broji preko 700 dućana u 46 zemalja svijeta, sa 6 manufaktura od kojih je jedna u Hrvatskoj. Opojnog mirisa, Lush proizvodi za njegu tijela i kose atraktivnih su oblika, intenzivnih i trendovskih boja, a što je najvažnije, proizvedeni su ručno od potpuno prirodnih sastojaka. Izloženi na karakteristično šareni i zanimljivi „Lush“ način, teško im je odoljeti pa su i naše polaznice potakli na kupovinu. To je bila i tema prezentacije u trgovini. Saznali smo neke trikove i načine izlaganja proizvoda koji poboljšavaju prodaju, kako se stvara imidž s pozitivnim konotacijama, koliko je važno imati profesionalno educirano osoblje i u čemu je značaj ekološkog pristupa danas.


U školi Callegari terenska nastava ima veliku važnost. Razloga za to ima mnogo. Terenska nastava predstavlja za polaznike stvarno iskustvo s materijalima koje će kasnije koristiti u svojim projektima. Gledanje i dodirivanje materijala u stvarnosti omogućava shvaćanje značajki, tekstura, boja i mogućih primjena tih materijala. Nadalje, jedino se izvan učionice može povezati teorijsko znanje sa stvarnim situacijama koje se mogu očekivati u industriji dizajna interijera. Budući da svaki projekt dizajna interijera ima svoje specifične zahtjeve, ovisno o mnogo parametara, upravo se kroz terensku nastavu može istražiti široki spektar materijala, opreme i drugih elemenata koji su potrebni za uspješno izvođenje projekata. Dizajn interijera uvelike ovisi o novim tehnologijama koje se sve brže razvijaju, kao i o trendovima koji se mijenjaju sezonski, pa su posjete proizvođačima i distributerima, kao i sudjelovanje na radionicama i prezentacijama od velike važnosti za sve buduće dizajnere interijera. Osim izloženosti novitetima, na terenskoj nastavi se uspostavljaju kontakti za buduće suradnje s dobavljačima i drugim profesionalcima u industriji. Iz ovoga proizlazi kako je terenska nastava ključna za stasanje kompetentnih i dobro pripremljenih dizajnera interijera.


Pripremila: Nevenka Kršilović, dipl.ing.arh. voditeljica programa
Fotografije: arhiva škole


Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

MODNI SPLIT – modni programi u splitskoj školi Callegari

MODNI SPLIT – modni programi u splitskoj školi Callegari

Leave review
U godini obilježavanja 30. obljetnice škole Callegari predstavljamo i rad n...
Više...
Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari potekla je od međunarodno poznate...
Više...
Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Leave review
U školi Callegari u Zagrebu stasala je nova generacija dizajnera interijera...
Više...
Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Leave review
Oduvijek je čovjek ukrašavao i uređivao prostor u kojem živi. Stoga se konc...
Više...

Post Tags

Follow us