Callegari na DESIGN DISTRICTU: kompozit, papir, CAD – poput igre, a ozbiljno

Približiti širokoj publici sofisticirani dizajn i načine funkcionalnog opremanja te prezentirati stručnoj javnosti i investitorima nove proizvode i namještaj, ideja je vodilja organizatora Design districta - udruženja proizvođača namještaja Hrvatski interijeri. Ovaj mladi sajam namještaja i uređenja interijera, održan je, po drugi put, u Rovinju, od 17. - 20. listopada 2019., u osobitom ambijentu stare tvornice.


Callegarijevim polaznicima programa iz područja dizajna interijera Design District bio je vrlo interesantan jer su vidjeli novu ponudu opreme, namještaja i detalja kod opremanja ugostiteljskih, hotelskih i apartmanskih prostora te poslušali niz predavanja arhitekata najvećih svjetskih dizajnerskih i arhitektonskih tvrtki te stručnjaka iz područja turizma i opremanja interijera. Uz ovaj klasičan aspekt sajamskog obilaska kao vida terenske nastave, ovogodišnji Design District našim je polaznicima omogućio i predstavljanje vlastitih dizajnerskih ideja. Naime, uz proizvođače, dizajnere i projektante, pozvani su fakulteti, škole i druge obrazovne institucije kako bi izlagali u zasebnoj cjelini pod nazivom Millennial design, među njima, dakako, i škola Callegari. Callegarijeve voditeljice programa dizajna interijera - arhitektica Nevenka Kršilović i produkt dizajnerica Lucija Nićeno -rado su se odazvale pozivu organizatora sajma i u Callegarijev izlagački projekt uključile polaznike svih programa iz područja dizajna interijera te uspješne Callegarijeve diplomantice i samostalne poduzetnice u interijerima - Sanju Crnicu i Dunju Franjić Bubek -  čija su ostvarenja prava potvrda kvalitete naših obrazovnih programa.


Naša diplomantica Sanja Crnica dizajnerica je interijera koja se bavi opremanjem ugostiteljskih prostora te strastveno pronalazi zaboravljene ili odbačene komade namještaja koje restaurira, tapecira i daje im novi život pažljivim kombiniranjem i pozicioniranjem u novouređenim prostorima. Za ovaj sajam osmislila je „Kutak za Tonku“, inspirirana fotografkinjom i umjetnicom Antonijom Kulčar, koja je djelovala 20 - tih godina XX. stoljeća na ondašnjem Trgu 1 u Zagrebu, čiji je rad istican u brojnim izložbama kao ilustrativna i živahna foto - kronika života u metropoli, u doba kad se Zagreb približio zapadnim trendovima. Štoviše, Kulčarin art atelier bilo je omiljeno, neformalno okupljalište gradske intelektualne i umjetničke elite: „Atelijer Tonka je društveni fenomen, gotovo da nema starije zagrebačke obitelji koja negdje na tavanu ne čuva koji portret koji je snimila ta vješta i nadarena kroničarka društvenog života Zagreba u desetljećima nakon Prvog svjetskog rata“. (Novi list)


Sanjina inspiracija za Callegarijev izlagački projekt na Design Districtu započela je od retro izgleda lampe na koji se nadovezala priča o Tonki, prvoj ženi u Zagrebu koja se službeno bavila umjetničkom fotografijom, u cosy kutku za sjedenje.

Uz portet Tonke odlično se uklopila svjetiljka u obliku starinskog fotoaparata u drvenom kućištu i dvije foteljice presvučene u pastelni pliš. Osim toga, naša je Sanja izradila klub stolić s cjetnim arnžmanom prelivenim dvokomponentnom smjesom epoksidne smole.

Portret Tonke u prirodnoj veličini izradila je Irena Sophia

Naša diplomantica Dunja Franjić Bubek nakon završenog programa usavršavanja za dizajnera interijera odlučila je započeti samostalno poslovanje i osnovala tvrtku 5Tema d.o.o.(https://web.facebook.com/5tema/?_rdc=1&_rdr) kako bi ispunila svoj dugogodišnji san o dizajniranju interijera stambenih i poslovnih prostora. Sajam u Rovinju bio je izvrsna prilika da dizajnira nešto novo i promovira svoju netom osnovanu tvrtku. Za sajam je osmislila klupicu čija je nosiva konstrukcija od kvadratnih metalnih profila obloženih s kiparski modeliranom masom sloj po sloj kako bi se dobio realističan izgled kamene klupice. Stolić od materijala površinskog izgleda poput stabla platane sastavni je dio izlaganja. Novi, suvremeni, kompozitni materijali izvrsni su za modeliranje prototipova, a oblici koji su mogu postići su neograničeni. Naša je Dunja modelirala poput kipara da bi dobila željeni oblik i formu. 

Materijali s kojima Dunja radi nevjerojatno su slični prirodnim materijalima, mogu se prilagoditi tonovima i formom, identično uzorcima u prirodi, a posjeduju iznimne karakteristike u pogledu čvrstoće te otpornosti na habanje i atmosferilije, a uz to se lako održavaju i iziskuju manje troškove opremanja. Kako se radi o eksponatu većih dimenzija težine približno 90 kg, prijevoz su nam omogućili naše poznate tvrtke Bernarda i Međimurjeplet. Uz klupicu Dunja je izradila i jastučiće u toplim tonovima koji su se odlično uklopili u dizajn cijelog prostora škole Callegari.

Središnji dio izlaganja prema idejnom rješenju bio je namijenjen radovima polaznika svih godina programa dizajna interijera. Polaznici prve godine - Stilizma uređenja unutarnjeg prostora  izrađivali su makete po principu „cut, fold and design“u crno bijelim kombinacijama. Kako bi riješili zadatak polaznici - Maja Bregeš, Tena Bujan, Tihana Haban, Nikolina Korunek, Maja Maslovara, Laura Milas, Ana Koralija-Pavlović, Ana Milković Jurić, Zrinka Lovrić, Marko Cvjetković, Andrea Knapić, Marina Lukić, Sara Mak, Josipa Maraković, Sara Satner, Mirna Subota, Carmen Tomasic, Tihana Uzelac, Karlo Priher, Ivana Balog Zadković, Tina Čvorig, Mikela Gojani Šantić, Nina Jakić Manola, Filip Jozić, Gina Ursula Juričev Barbin, Vanesa Jurišić, Helena Mrkus. Ivana nikić, Katarina Starčić i Leticija Zdravec - su istraživali različite forme i oblike uz primjenu osnovnih principa dizajna. Koristeći različite vrste papira, kapa fiksa, pleksiglasa i kartona uspjeli su transformirati 2D plohu u zanimljiv i efektan 3D oblik. Osim dizajnerskog zadatka, polaznici su trebali na najbolji mogući način osmisliti prezentaciju eksponata na sajmu, kao i transport eksponata do Rovinja. 

Polaznica druge godine - Dizajna interijeraDoris Šimatović, predstavila se svojim završnim radom pod nazivom "Žuta točkica", napravljenim pomoću AutoCADa - alata za 2D modeliranje

Callegarijev predavač CAD tehnologija u interijerimaMarin Erceg, pripremio je pak rendere interijera pomoću softwareskog alata Lumion kojim se u tzv. realnom vremenu postižu super realistične vizualizacije arhitekture i dizajna.  

U središnjem dijelu izlaganja postavili smo i makete koje je dizajnirala renomirana dizajnerica interijera Snješka Kožul, također Callegarijeva diplomantica koja vodi dizajnerski studio Papillon (www.papillon.hr). Snješkine makete bile su zanimljive svim posjetiocima sajma jer su izrađene vrlo precizno i realistično s umjetničkim detaljima.

Dan prije otvorenja sajma sve je bilo složeno, postavljeno i pričvršćeno u zadanom roku, tako da smo nakon svečanosti otvaranja posjetili ostale izlagače, poslušali zanimljiva predavanja domaćih i globalno poznatih arhitekata i dizajnera, turističkih djelatnika i proizvođača namještaja. Ostalo je nešto vremena za šetnje uz more i kasnu večernju zabavu. Zahvaljujemo organizatorima - Design District teamu i arhitektici Tatjani Kos - na izvrsnom prijemu i podršci te svima koji su sudjelovali i pomogli oko realizacije ovog našeg izlagačkog projekta.


Doviđenja dogodine!
Share This Post

Post Navigation

Nastup Callegarijevih polaznika na ZAGREB FASHION DESTINATION-u
Previous

Nastup Callegarijevih polaznika na ZAGREB FASHION DESTINATION-u

Leave review
Na nedavno održanom  modnom događaju Zagreb Fashio...
Više...
Callegarijev TEČAJ KROJENJA I ŠIVANJA - odjeća po Vašoj
Next

Callegarijev TEČAJ KROJENJA I ŠIVANJA - odjeća po Vašoj "mjeri"

Leave review
Callegarijev Tečaj krojenja i šivanja vesela je mo...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Učenje na daljinu: ODRŽIVA MODA I INOVACIJE U TKANINAMA

Učenje na daljinu: ODRŽIVA MODA I INOVACIJE U TKANINAMA

Leave review
Callegarijevi polaznici modnih programa u okviru svojih kurikuluma upoznaju...
Više...
Učenje na daljinu: MODNA FOTOGRAFIJA

Učenje na daljinu: MODNA FOTOGRAFIJA

Leave review
I Callegarijeve polaznice vizažizma dio svog obrazovnog programa realiziral...
Više...
Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.

Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.

Leave review
Nakon snijega i samoizolacije u travnju, pred nama je čini se konačno prolj...
Više...
Double PASS - nova modna kampanja naše alumne SUZANE VULJAN

Double PASS - nova modna kampanja naše alumne SUZANE VULJAN

Leave review
Uspješna modna dizajnerica, naša alumna modnog stilizma, Suzana Vuljan, svo...
Više...

Post Tags

Follow us

Nastup Callegarijevih polaznika na ZAGREB FASHION DESTINATION-u
Previous

Nastup Callegarijevih polaznika na ZAGREB FASHION DESTINATION-u

Leave review
Na nedavno održanom  modnom događaju Zagreb Fashio...
Više...
Callegarijev TEČAJ KROJENJA I ŠIVANJA - odjeća po Vašoj
Next

Callegarijev TEČAJ KROJENJA I ŠIVANJA - odjeća po Vašoj "mjeri"

Leave review
Callegarijev Tečaj krojenja i šivanja vesela je mo...
Više...