Demokratski dizajn je...

20150117 133711  Demokratski dizajn je…

 

Škola Callegari pridružila se brojnim posjetiteljima na predavanju, održanom u 17. siječnja 2015. u zagrebačkom kinu Europa, "Demokratski dizajn – IKEA za najvažnije mjesto na svijetu" kojim je IKEA Hrvatska otvorila izložbu na istu temu.

Što je konkretno demokratski dizajn i kako je on implementiran u poslovanje tvrtke IKEA prezentirala je Leonie Hoskin, voditeljica odjela za razvoj IKEA asortimana. Demokratski dizajn, kaže Leonie Hoskin, je način na koji IKEA razmišlja o proizvodima kako bi ih što bolje prilagodila zahtjevima, snovima i mogućnostima većine ljudi.

26 Ikea Xyptx

Najavljena tema okupila je mnoštvo ljudi iz struke, za veliki dio kojih je IKEA stavila veliki izazov jer moraju biti bolji i inovativniji. Ikea sve više surađuje s dizajnerima iz cijelog svijeta, kako iskusnim i etabliranim tako i mladim dizajnerima te studentima.

Svi koji žele surađivati s Ikeom dizajniraju proizvode koji imaju svih pet elemenata demokratskog dizajna: funkcionalnost, jedinstveni dizajn, briga za okoliš, kvaliteta i niska cijena.

2011Ikea Xyz

Osim toga specifičnost dizajniranja za Ikeu je prilagodba i uzimanje u obzir elemenata transporta, lakog preuzimanja i sastavljanja kod kuće, po kojima je Ikea također prepoznatljiva i koje je razvila do savršenstva. 

 

Osluškivanje kupaca, posjećivanje domova, istraživanja o potrebama, navikama, željama, frustracijama i prilagođavanje različitim kulturama ključ su uspjeha u proizvodnji namještaja od kojeg su pojedini komadi  prodani u velikom broju primjeraka ne samo kao novi proizvod nego puno godina nakon početka prodaje.

Ikea sve više radi s održivim, obnovljivim, recikliranim i materijalima koji se mogu reciklirati.

20150117 133634

Svi proizvođači koji žele surađivati s Ikeom moraju u svoje poslovanje uključivati sve komponente kao što su dobar dizajn, funkcionalnost, prihvatljive cijene te kvaliteta, ekološka održivost i u skladu sa svim zahtjevima i pozitivnim propisima te sigurnosnim standardima tržišta. Vizija tvrtke je stvoriti bolji svakodnevni život kod kuće za većinu ljudi, a poslovna ideja je ponuditi široki asortiman dobro dizajniranih, funkcionalnih proizvoda za uređenje doma, po tako niskim cijenama, koje si većina ljudi može priuštiti.

Predavanjem je otvorena izložba o demokratskom dizajnu, koja će trajati do 24. siječnja, IKEA želi svim zainteresiranima predstaviti što je to IKEA demokratski dizajn i kako on doprinosi ostvarenju vizije i poslovne ideje tvrtke IKEA.

Pripremila: Nevenka Kršilović, d.i.a.

Fotografije: Callegari, škola mode i dizajna